Oj przez te święta się trochę rozleniwiłam, chociaż w kuchni trochę poeksperymentowałam :D . Wczoraj pozamawiałam sobie nowe gadżety kuchenne dzięki którym będę próbować wyczarować nieziemskie torty. No zobaczymy ile mi to zajmie a póki co będę nadganiać blogowe zaległości w smakołykach :)
Dzisiaj prezentuję Wielkanocne przepisy (wiem wiem trochę mi to zajęło :P ). Pierwsza będzia pascha waniliowa /przepis od Pani Doroty: mojewypieki.com/
Składniki:
- 1 kg zmielonego twarogu półtustego lub tłustego, zmielonego dwukrotnie i dobrze odciśniętego (twaróg tylko w kostce)
- 8 żółtek (białka wykorzystałam do zrobienia bezy
- 20 dag masła, w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka śmietany kremówki 36% ( używając 30% też wychodzi)
- 250 g cukru pudru
- pół łyżki pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
- 3/4 szklanki rodzynków ( zamiast rodzynków można użyć np. suszonej żurawiny)
- pół szklanki posiekanych migdałów
W misie miksera ucieramy żółtka z cukrem, na jasną i puszystą masę.
Dodajemy śmietanę kremówkę, w dalszym ciągu ucierając. Powstałą masę
przelewamy do garnuszka i podgrzewamy na palniku o średniej mocy,
cały czas mieszając. Masa powinna lekko zgęstnieć, ale nie można
dopuścić do zagotowania (tuż przed punktem wrzenia zdejmujemy garnuszek z
palnika).
Masę przenosimy do misy miksera (lub innej dużej misy), dodajemy twaróg (wcześniej dwukrotnie zmielony w maszynce do mielenia), miękkie masło, wanilię i miksujemy na gładką masę. Po dokładnym zmiksowaniu dodajemy bakalie i całość dokładnie mieszamy łyżką.
2 gliniane (lub plastikowe) formy (z dziurkami na dole) o pojemności 1
litr każda wykładamy gazą ( ja użyłam 3 mniejszych(ok. 0,7l) plastikowych doniczek z rozwierconymi dziurami na dnie). Wykładamy do nich masę serową, lekko ugniatając.
Przykrywamy gazą, następnie talerzykiem i obciążamy. Naczynie do głębokiego talerza, by serwatka mogła swobodnie spływać przez dziurki w formie.
Odłożyć do lodówki na całą noc, do stężenia.
Kolejnego dnia ostrożnie wyjąć z formy, dowolnie dekorujemy.
Bon Appetit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz