Obiecałam to wrzucam etapy tworzenia tortu lepiej późno niż później :P. Niestety nie jest ukazane jak kolejno były tworzone pingwiny jednak trochę wyobraźni i pracy a na pewno się uda ;)
BISZKOPT:
BISZKOPT:
- 5 jajek,
- 3/4 szklanki miałkiego cukru
- 3/4 mąki pszennej
- 1/4 mąki ziemniaczanej
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, łyżka po
łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal
ubijając.
Do masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy przy
pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły.
Tortownicę o średnicy 23 cm wykładami papierem do pieczenia (samo dno),
nie smarować boków. Delikatnie przekładami ciasto, wyrównać. Piec w
temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego
patyczka. /mojewypieki.com/
KREM CZEKOLADOWY:
- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 300g masła bez dodatku oleju
- 50 ml spirytus lub wódki
- 30g cukru wanilinowego
- 200g czekolady gorzkiej ( mleczna, biała -wedle gustu)
Jajka
ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym i solą w kąpieli wodnej do momentu, aż masa
zbieleje, powiększy znacznie swoją objętość i będzie bardzo ciepła (ok. 10-15
minut). Po tym czasie zdejmujemy masę z ognia, nie
przerywając ubijania od razu wstawiamy ją w większą miskę z zimną wodą i
ucieramy masę mikserem do momentu, aż przestygnie.
Czekoladę
roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy.
Masło
(w temperaturze pokojowej) ucieramy mikserem do białości i dodajemy do niego
rozpuszczoną czekoladę (oba składniki muszą być w tej samej temperaturze).
Następnie dodajemy do masy powoli (po jednej łyżce) masę jajeczną. Na koniec
powolutku wlewamy spirytus- temp. pokojowa!.
Przed przełożeniem tortu wstawiamy krem do lodówki, aby zgęstniał.
Przed przełożeniem tortu wstawiamy krem do lodówki, aby zgęstniał.
TAFLA LODU (Szkło jadalne):
Jeżeli chcemy uzyskać jakiś inny kolor to pod koniec gotowania dodajemy barwniki i mieszamy garnuszkiem. Na blaszce układamy papier do pieczenia i wylewamy karmel. Gdy ostygnie łamiemy na pożądane wielkości.
Biszkopt dzielimy na 3 równe części nasączamy ponczem i przekładamy kremem. Całość dokładnie pokrywamy.
Masę cukrową dokładnie rozwałkowujemy na posypanym cukrem pudrem blacie/stolnicy. Delikatnie układamy na torcie. Packą wyrównujemy górę tortu i boki.
Karmel przyklejamy na odrobinę wody lub klej spożywczy.
- szklanka cukru
- 50ml wody
Jeżeli chcemy uzyskać jakiś inny kolor to pod koniec gotowania dodajemy barwniki i mieszamy garnuszkiem. Na blaszce układamy papier do pieczenia i wylewamy karmel. Gdy ostygnie łamiemy na pożądane wielkości.
Biszkopt dzielimy na 3 równe części nasączamy ponczem i przekładamy kremem. Całość dokładnie pokrywamy.
Masę cukrową dokładnie rozwałkowujemy na posypanym cukrem pudrem blacie/stolnicy. Delikatnie układamy na torcie. Packą wyrównujemy górę tortu i boki.
Karmel przyklejamy na odrobinę wody lub klej spożywczy.
Następnie układamy nasze figurki na torcie.
Polecam przygotować je wcześniej, aby zdążyły stwardnieć.
Miłej zabawy. ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz