Pyszna, delikatna, rozpływająca się w ustach, kojarząca się z wiosna piękna beza, która zachwyci każdego.
Składniki:
Dużą blaszkę najlepiej tą z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Aby sobie pomóc w zachowaniu odpowiedniego kształtu bezy można narysować sobie okrąg o średnicy ok.20-22cm. Wykładamy ubitą masę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni z funkcją góra-dół i po 5 minutach zmniejszamy temp. do 150 stopni i pieczemy przez 1,5h. Studzimy w delikatnie uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzenia bezy wyjmujemy ją na paterę do góry dnem i delikatnie odrywamy papier.
Ubijamy kremówkę (bez cukru) i wykładamy ją na górę Pavlovej. Dekorujemy owocami ( borówki, maliny, truskawki,granat itd.)
/na podstawie przepisu Pani Doroty "moje wypieki"/
Bon Appetit!
Składniki:
- 6 białek
- 300 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- świeże owoce sezonowe
- 300-500ml kremówki-według uznania
Dużą blaszkę najlepiej tą z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Aby sobie pomóc w zachowaniu odpowiedniego kształtu bezy można narysować sobie okrąg o średnicy ok.20-22cm. Wykładamy ubitą masę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni z funkcją góra-dół i po 5 minutach zmniejszamy temp. do 150 stopni i pieczemy przez 1,5h. Studzimy w delikatnie uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzenia bezy wyjmujemy ją na paterę do góry dnem i delikatnie odrywamy papier.
Ubijamy kremówkę (bez cukru) i wykładamy ją na górę Pavlovej. Dekorujemy owocami ( borówki, maliny, truskawki,granat itd.)
/na podstawie przepisu Pani Doroty "moje wypieki"/
Bon Appetit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz