poniedziałek, 2 marca 2015

Muffiny z szynką i żółtym serem

Nie wiem jak Wam, ale mi muffiny, czy babeczki kojarzyły się raczej w słodkiej wersji. Ale pomyślałam, czemu by nie spróbować ich w innym wydaniu. Poszperałam w internecie i znalazłam podstawowy przepis na muffiny do których dodałam tylko ( w tym przypadku) szynkę, żółty ser i szczypiorem. Co myślicie o takim zestawieniu?






Składniki:
  • 0,5 szkl. mleka,
  • 1,5 szkl. mąki,
  • 2 jajka,
  • ok. 2 łyżki roztopionego masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • pieprz,
  • ok. 150g szynki,
  • ok. 150g żółtego sera,
  • pęczek szczypiorku,
Suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz) mieszamy w misce. W oddzielnym naczyniu łączymy składniki mokre ( jajka- roztrzepujemy,mleko, masło). Szynkę i ser kroimy w drobną kostkę, szczypiorek myjemy i siekamy. Łączymy z sobą składniki mokre z suchymi szybko mieszając (nie musi być dokładnie) dodajemy pokrojone szynkę, ser i szczypiorek. Mieszamy.

Przygotowujemy foremki na babeczki- polecam używać silikonowych, ponieważ babeczki po upieczeniu idealnie odchodzą od foremki. Z podanych składników wyjdzie ok. 18-20 babeczek. Napełniamy foremki do 3/4 wysokości. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 20 min do tzw. suchego patyczka.

Polecam podawać z ketchupem, sosem pomidorowym lub sosem czosnkowym.



Bon Appetit!