wtorek, 24 lutego 2015

Quiche z brokułami i porem

Jak spróbowałam Quiche z szynką, pieczarkami i żółtym serem postanowiłam zmodyfikować farsz na jarski. Z sosem serowym- niebo w gębie!



Przepis na ciasto kruche znajdziecie tutaj
Składniki na farsz:
  • 500g brokuła,
  • 1/2 białej części pora,
  • 3 jajka,
  • 200ml śmietany 30%,
  • 150g startego żółtego sera,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • ulubione przyprawy.
Brokuł dzielimy na różyczki i dokładnie myjemy w zimnej wodzie. W garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli i cukru, do wrzątku wrzucamy brokuły i gotujemy al dente (5-7 minut). Por przedzielamy na wzdłuż na pół i myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy w plasterki. Por przekładamy do miseczki, zmorzyć solą.
Ugotowany brokuł odcedzamy, osuszamy i układamy na podpieczony spód. Dodajemy zmorzony i osuszony por ( warzywa należy osuszyć, aby tarta nie wyszła wodnista) oraz połowę sera.

Jajka rozbełtujemy ze śmietaną, dodajemy resztę sera oraz doprawiamy wedle uznania. Warzywa zalewamy mieszaniną jaj i śmietany. Pieczemy w piekarnik rozgrzanym do 180 stopni ok. 25 minut.

Bon Appetit!