środa, 8 kwietnia 2015

Likier kokosowy

Oj trochę się działo, a przede wszystkim szczere nieposkromione lenistwo mnie ogarnęło dlatego tyle czasu nie zagościłam na blogu, a w kuchni wręcz przeciwnie ;) mam teraz wiele smakowitości, którymi muszę się z Wami podzielić, postaram się to robić bardziej systematycznie :)
Jak to się mówi....: święta, święta i po świętach. W tym roku postanowiłam własnoręcznie przygotować prezenty i tym sposobem powstał likier kokosowy oraz likier czekoladowy ( o nim wkrótce :) ).
Jest delikatny, słodziutki, coś dla osób lubiących delektować się smakiem alkoholu.

Składniki:
  • 200g wiórek kokosowych,
  • 500ml wódki,
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego,
  • 500ml mleka zagęszczonego niesłodzonego.
Zaczynamy od przygotowania większego słoika, do którego wsypujemy wiórki i zalewamy wódką. Odstawiamy na 3-4 dni, codziennie wstrząsając słoikiem. Po tym czasie  odcedzamy wiórki na sitku np. nad garnkiem zostawiając najlepiej na noc do całkowitego obcieknięcia alkoholu.
Odcedzony alkohol przelewamy do malaksera dodajemy mleko słodkie oraz nie słodzone i miksujemy do połączenia. Przelewamy do buteleczek (mi wyszło ok. 1,2 litra) i chłodzimy.

Wiórek nie wyrzucamy! Można je wykorzystać do ciasta lub upiec pijane kokosanki- przepis niedługo!



Bon Appetit!