niedziela, 8 lutego 2015

Tort w kształcie poduszki

Pierwszy torcik- poduszka, specjalnie dla bratanicy z figurką kotka. Poniżej możecie obejrzeć efekty mojej pracy wraz z prezentacją przedstawiająca etapy tworzenia tortu.




Torcik składał się z rzucanego biszkoptu i kremu maślanego- truskawkowego - przepis
BISZKOPT:


  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki miałkiego cukru
  • 3/4 mąki pszennej
  • 1/4 mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając.
Do masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły.
Tortownicę o średnicy 23 cm wykładami papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przekładami ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. /mojewypieki.com/

Dodatkowo zużyłam 500g masy cukrowej na pokrycie i ozdobienie tortu + masa na figurkę, złote perełki, żółty oraz złoty barwnik spożywczy, kilka kropli alkoholu do rozcieńczenia barwnika oraz syrop z wody i cukru jako ponczu.
Polecam schłodzić biszkopt i krem przed przystąpieniem do pracy- ułatwi Wam to pracę :) Zapraszam do oglądania oraz komentowania ;)











Tutorial (przepraszam za jakość filmiku...następny będzie lepszy :) )

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz