wtorek, 10 lutego 2015

Tort potrójnie czekoladowy


Jest w nim tyle czekolady, że aż buzię zakleja! Dlaczego potrójnie? Już tłumaczę: biszkopt czekoladowy, krem czekoladowy i wszystko polane polewą czekoladowa + czekoladowe ozdoby :) Miłośnicy czekolady będą wniebowzięci w szczególności w takie ponure dni jak dziś.
Już raz ten przepis zaistniał na blogu, a że zbliża się dzień zakochanych to polecam zajrzeć również tutaj-klik



Biszkopt- upiekłam 2 w tortownicy 18cm, wtedy wszystkie składniki razy 2

Składniki na jeden biszkopt:
  • 100g mąki self-rising (na 150g mąki dodajemy pół łyżeczki proszku do pieczenia i pół łyżeczki sody oczyszczonej- całość mieszamy),
  • 3 łyżki najwyższej jakości kakao w proszku,
  • 100g niesolonego masła o temperaturze pokojowej,
  • 100g miałkiego cukru,
  • 2 średniej wielkości jajka,
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1-2 łyżki mleka
 Krem (również zrobiłam 2 porcje)
Składniki na 1 porcję:
  • 50g cukru granulowanego,
  • 80ml zagęszczonego mleka,
  • 75g gorzkiej czekolady,
  • 25g niesolonego masła,
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego,
Polewa czekoladowa
Składniki:
  • 200g czekolady,
  • 50g margaryny,
  • 50g śmietany kremówki

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Za pomocą pędzelka smarujemy foremki masłem i posypujemy mąką. Od odmierzonej mąki odejmujemy 3 łyżki i zastępujemy je kakaem. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i ubijamy na jednolitą, gładką masę.

Masę przekładamy do tortownicy (każdorazowo pieczemy jeden blat biszkoptowy). Poziom ciasta nie powinien przekraczać połowy wysokości ścianki formy. Stawiamy foremki na blaszce i pieczemy przez 20-25minut, aż powierzchnia biszkoptu stanie się sprężysta. Zostawiamy, aby chwilę ostygły i następnie wykładamy na kratkę w celu całkowitego ostygnięcia.
Do podgrzewanego na małym ogniu rondla z zagęszczonym mlekiem wsypujemy cukier i dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i pozostawiamy w tym stanie przez kilka minut pilnując, aby się nie przypaliło. Zdejmujemy z ognia.
Czekoladę łamiemy na małe kawałki i dorzucamy do mleka i cukru, mieszając do całkowitego rozpuszczenia.
Dodajemy masło i aromat waniliowy. Ubijamy krem aż stanie się gładki i błyszczący. przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Smarujemy jeden biszkoptowy blat kremem i przykrywamy drugim. Ostrożnie rozprowadzamy pozostały krem na ściankach i na szczycie tortu. Jeżeli chcemy uzyskać gładkie wykończenie, krem rozsmarowujemy szpatułką- nożem umoczonym w gorącej wodzie. Inaczej uzyskamy artystyczne zawijasy.

Przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Gdy będzie całkowicie rozpuszczona polewamy nią tort.Do dekoracji rozpuściłam białą czekoladę i widelcem z góry robiłam wzorki.

 Dodatkowo zrobiłam ozdóbki czekoladowe i dodałam kandyzowane czereśnie.


Bon Appetit!