Już niedługo tłusty czwartek dlatego dobrze jest zebrać kilka dobrych przepisów. Na początek wiecznie żywe faworki :) Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com
Składniki:
Bon Appetit!
Składniki:
- 450g mąki,
- 5 żółtek,
- szczypta soli,
- 3/4 szklanki śmietany 18%,
- tłuszcz,
- cukier puder do posypania.
Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę ( wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej). W tym momencie możemy również dodać cukier waniliowy, aby podkreślić słodkość wypieku. Dobrze
wyrabiamy do otrzymania gładkiej kuli ciasta. Odkładamy zawinięte w folię
na 30 minut by zmiękło i odpoczęło (w temperaturze pokojowej).
Po upływie czasu wybijamy ciasto walkiem, w celu zwiększenia pulchności. Rozwałkowujemy, składamy, ubijamy wałkiem itd. Po
skończeniu ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy przez 30 minut w
lodówce.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy, radełkiem wykrawamy
prostokąty o wymiarach około 12 x 3 cm. Każdy pasek nacinamy wzdłuż
pośrodku i przewlekamy przez otwór.
Smażymy w gorącym tłuszczu (175ºC) z obu stron, na złoty kolor. Osączamy na ręczniczku papierowym.
Bon Appetit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz