czwartek, 5 lutego 2015

Faworki

Już niedługo tłusty czwartek dlatego dobrze jest zebrać kilka dobrych przepisów. Na początek wiecznie żywe faworki :) Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com






Składniki:
  • 450g mąki,
  • 5 żółtek,
  • szczypta soli,
  • 3/4 szklanki śmietany 18%,
  • tłuszcz,
  • cukier puder do posypania.
Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę ( wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej). W tym momencie możemy również dodać cukier waniliowy, aby podkreślić słodkość wypieku. Dobrze wyrabiamy do otrzymania gładkiej kuli ciasta. Odkładamy zawinięte w folię na 30 minut by zmiękło i odpoczęło (w temperaturze pokojowej).
Po upływie czasu wybijamy ciasto walkiem, w celu zwiększenia pulchności. Rozwałkowujemy, składamy, ubijamy wałkiem itd. Po skończeniu ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy przez 30 minut w lodówce.

Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy, radełkiem wykrawamy prostokąty o wymiarach około 12 x 3 cm. Każdy pasek nacinamy wzdłuż pośrodku i przewlekamy przez otwór.
Smażymy w gorącym tłuszczu (175ºC) z obu stron, na złoty kolor. Osączamy na ręczniczku papierowym.



Bon Appetit!