poniedziałek, 16 lutego 2015

Tort Chanel 2.55


Kultowa torebka która marzy się nie jednej kobiecie ( och.. mi również ^^). Postanowiłam zrobić dla bratowej tort właśnie w kształcie tego małego cuda ;) . Torcik składa się z biszkoptu ( przepis ) w kwadratowej formie 18x18 nasączonego ponczem z mocnego espresso i likieru kawowego, z kremu kawowo- śmietankowego (przepis z mojewypieki.com), standardowego kremu maślanego oraz masy cukrowej. Mam nadzieję, że Wam się podoba?





Składniki na krem kawowy ( wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone):
  • 250g mascarpone,
  • 250g kremówki,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki kawy instant rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody.
Wszystkie składniki wkładamy do misy miksera i miksujemy do uzyskania konsystencji kremu. W razie potrzeby można krem dosłodzić. Dla mnie smak kawy był zbyt delikatny, dlatego dodałam łyżeczkę cappuccino orzechowego. Do momentu przekładania tortu kremem przechowujemy w lodówce.

Składniki na podstawowy krem maślany:
  • 200g masła niesolonego,
  • 2 szklanki cukru pudru,
  • 3 łyżki mleka,
  • ekstrakt waniliowy.
Masło ucieramy do puszystości dodajemy cukier puder. Na koniec wlewamy mleko i ekstrakt, dokładnie mieszamy. Jeżeli krem jest za gęsty dodajemy więcej mleka, jeżeli za rzadki więcej cukru pudru. Przechowujemy w lodówce.

Poniżej zamieszczam tutorial który ukazuje ak krok po kroku przygotować taki torcik ( należy włączyć napisy!)
Miłego oglądania!