Chodziło za mną coś innego... i pomyślałam o tarcie, nie byle jakiej ale właśnie w wersji wytrawnej. Szperając po internecie wyszukałam quiche idealne dla moich kubków smakowych :). Przepis na kruche ciasto pochodzi ze zbiorów Julii Child, natomiast całość wyszukałam na witrynie www.kuba-pichci.pl
Składniki na ciasto kruche:
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy. Przekładamy ( najlepiej zawinąć ciasto na wałku) do wysmarowanej masłem formy do tarty. Dokładnie dociskamy, ale nie rozciągamy ciasta! Odcinamy nadmiar. Nakłuwamy widelcem, aby zbyt mocno nie urosło i przykrywamy papierem/folią aluminiową. Obciążamy specjalnymi kulkami lub np. fasolą/grochem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
Składniki na farsz:
Jajka rozbełtujemy ze śmietanką i dodajemy połowę żółtego sera. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na podpieczone ciasto wykładamy składniki z patelni dodajemy pozostały ser. Zalewamy mieszaniną z jajek, śmietany i sera. Pieczemy w 180 stopniach ok. 20 minut.
Bon Appetit!
Składniki na ciasto kruche:
- 170g zimnego masła + na wysmarowanie formy,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1/2 szklanki zimnej wody,
- papier do pieczenia lub folia aluminiowa,
- obciążniki/fasola/groch itp.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy. Przekładamy ( najlepiej zawinąć ciasto na wałku) do wysmarowanej masłem formy do tarty. Dokładnie dociskamy, ale nie rozciągamy ciasta! Odcinamy nadmiar. Nakłuwamy widelcem, aby zbyt mocno nie urosło i przykrywamy papierem/folią aluminiową. Obciążamy specjalnymi kulkami lub np. fasolą/grochem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
Składniki na farsz:
- 8 pieczarek,
- 150g startego żółtego sera,
- 150g szynki gotowanej,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 jajka,
- 200ml śmietany 30%,
- przyprawy (sól, pieprz, zioła),
- olej.
Jajka rozbełtujemy ze śmietanką i dodajemy połowę żółtego sera. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na podpieczone ciasto wykładamy składniki z patelni dodajemy pozostały ser. Zalewamy mieszaniną z jajek, śmietany i sera. Pieczemy w 180 stopniach ok. 20 minut.
Bon Appetit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz