wtorek, 24 lutego 2015

Quiche z szynką, pieczarkami i żółtym serem

Chodziło za mną coś innego... i pomyślałam o tarcie, nie byle jakiej ale właśnie w wersji wytrawnej. Szperając po internecie wyszukałam quiche idealne dla moich kubków smakowych :). Przepis na kruche ciasto pochodzi ze zbiorów Julii Child, natomiast całość wyszukałam na witrynie www.kuba-pichci.pl



Składniki na ciasto kruche:
  • 170g zimnego masła + na wysmarowanie formy,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1/2 szklanki zimnej wody,
  • papier do pieczenia  lub folia aluminiowa,
  • obciążniki/fasola/groch itp.
Mąkę, sól i masło umieszczamy na stolnicy i siekamy nożem ( do momentu powstania kruszonki). Robimy dołek i wlewamy wodę. Szybko zagniatamy zbierając mąkę z zewnątrz, tak aby nie wylała się woda. Wyrobione ciasto formułujemy w kulkę, spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i chłodzimy min. 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy. Przekładamy ( najlepiej zawinąć ciasto na wałku) do wysmarowanej masłem formy do tarty. Dokładnie dociskamy, ale nie rozciągamy ciasta! Odcinamy nadmiar. Nakłuwamy widelcem, aby zbyt mocno nie urosło i przykrywamy papierem/folią aluminiową. Obciążamy specjalnymi kulkami lub np. fasolą/grochem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut.

Składniki na farsz:
  • 8 pieczarek,
  • 150g startego żółtego sera,
  • 150g szynki gotowanej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 jajka,
  • 200ml śmietany 30%,
  • przyprawy (sól, pieprz, zioła),
  • olej.
Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Szynkę kroimy w niewielką kostkę i razem z pieczarkami oraz przeciśniętym czosnkiem podsmażamy na odrobinie oleju. Doprawiamy ulubionymi ziołami ( np. bazylia, oregano).


Jajka rozbełtujemy ze śmietanką i dodajemy połowę żółtego sera. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na podpieczone ciasto wykładamy składniki z patelni dodajemy pozostały ser. Zalewamy mieszaniną z jajek, śmietany i sera. Pieczemy w 180 stopniach ok. 20 minut.





Bon Appetit!