Kolejna wersja pasztecików tym razem farsz zawijamy w ciasto półfrancuskie- serowe. Moim zdaniem jest to smaczniejszy wariant niż kupne ciasto francuskie, a nie każdy ma czas aby własnoręcznie zrobić ciasto francuskie.
Składniki na ciasto:
W tym czasie przygotowujemy farsz do pasztecików.
Składniki na nadzienie:
Ciasto półfrancuskie rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Nakładamy nadienie i formułujemy paszteciki np. w kształcie rogalików ( w tym celu rozwałkowujemy ciasto i dzielimy je na trójkąty, nakładamy farsz i zawijamy od boku ku wierzchołkowi).
Paszteciki układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub na papierze do pieczenia. Sarujemy białkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 250 stopni do zarumienienia ok 7 min. ( należy pilnować pasztecików, aby się nie przypaliły).
Podajemy z dipem koperkowym- przepis tutaj
Bon Appetit!
Składniki na ciasto:
- 125g mąki pszennej ( lub zdrowszej mąki orkiszowej),
- 125g masła,
- 125g sera twarogowego,
- 1/2 jajka,
- szczypta soli,
W tym czasie przygotowujemy farsz do pasztecików.
Składniki na nadzienie:
- 100g mięsa gotowanego/ pieczonego/ wędliny,
- 150g pieczarek,
- mała cebula,
- 1/2 jajka,
- ok. 30g masła do smażenia,
- sól, pieprz do smaku,
Ciasto półfrancuskie rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Nakładamy nadienie i formułujemy paszteciki np. w kształcie rogalików ( w tym celu rozwałkowujemy ciasto i dzielimy je na trójkąty, nakładamy farsz i zawijamy od boku ku wierzchołkowi).
Paszteciki układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub na papierze do pieczenia. Sarujemy białkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 250 stopni do zarumienienia ok 7 min. ( należy pilnować pasztecików, aby się nie przypaliły).
Podajemy z dipem koperkowym- przepis tutaj
Bon Appetit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz