wtorek, 3 lutego 2015

Paszteciki z ciasta półfrancuskiego

Kolejna wersja pasztecików tym razem farsz zawijamy w ciasto półfrancuskie- serowe. Moim zdaniem jest to smaczniejszy wariant niż kupne ciasto francuskie, a nie każdy ma czas aby własnoręcznie zrobić ciasto francuskie.



Składniki na ciasto:
  • 125g mąki pszennej ( lub zdrowszej mąki orkiszowej),
  • 125g masła,
  • 125g sera twarogowego,
  • 1/2 jajka,
  • szczypta soli,
 Przesiewamy mąkę na stolnicę, ser mielimy w maszynce i dodajemy do mąki. Dodajemy zimne masło, szczyptę soli ( można dodać również ulubione suszone zioła np. oregano ) i siekamy nożem do uzyskania kruszonki. Robimy dołek w cieście i dodajemy jajko. Krótko całość zagniatamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Wstawiamy na 30 minut do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy farsz do pasztecików.
Składniki na nadzienie:
  • 100g mięsa gotowanego/ pieczonego/ wędliny,
  • 150g pieczarek,
  • mała cebula,
  • 1/2 jajka,
  • ok. 30g masła do smażenia,
  • sól, pieprz do smaku,
 Mięso drobno kroimy w kostkę. Pieczarki myjemy, w razie potrzeby obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dusimy na maśle z dodatkiem drobno pokrojonej cebulki. Łączymy rozdrobnione mięso z pieczarkami, po ostudzeniu dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku.

Ciasto półfrancuskie rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Nakładamy nadienie i formułujemy paszteciki np. w kształcie rogalików ( w tym celu rozwałkowujemy ciasto i dzielimy je na trójkąty, nakładamy farsz i zawijamy od boku ku wierzchołkowi).
Paszteciki układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub na papierze do pieczenia. Sarujemy białkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 250 stopni do zarumienienia ok 7 min. ( należy pilnować pasztecików, aby się nie przypaliły).
Podajemy z dipem koperkowym- przepis tutaj

Bon Appetit!