niedziela, 11 maja 2014

Tarta cytrynowa z bezą włoską

Orzeźwiająca, kwaskowata tarta idealna na ciepłe dni.
/przepis z wypiekizpasja.blox.pl/


 
Składniki:
na ciasto:
  • 160g masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki wody aby ciasto lepiej się wyrobiło
na nadzienie cytrynowe:
  • 2 cytryny (skórka i sok) (w przepisie były 3 cytryny ale moim zdaniem zbyt kwaśna wychodzi)
  • 1 pomarańcza
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 120g masła
na bezę włoską:
  • 2 białka
  • 150g cukru
  • około 1/4 szklanki wody
 Do mąki dodać jajko, cukier i posiekane zimne masło. Zacząć wyrabiać ciasto, a kiedy zacznie przypominać kruszonkę dodać wodę. Szybko wyrobić ciasto, owinąć folią i spłaszczyć. Schłodzić w lodówce przez ok. 40 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę o średnicy 26cm, ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Już w formie ponownie schłodzić przez 30 minut w lodówce. Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec do zrumienienia, około 16-20 minut. Jeśli na środku powstanie bąbel, otworzyć piekarnik, przekłuć i piec dalej. Wystudzić.
Kiedy ciasto stygnie, przygotować krem. Cytrusy wyparzyć a następnie porządnie wytrzeć. Z cytryn zetrzeć skórkę, wycisnąć sok (również z pomarańczy). Dodać żółtka, jajka, cukier i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać wszystko rózgą. Przelać do garnuszka i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, cały czas mieszając. Kiedy się zagotuje zdjąć z palnika i dodać pokrojone w kostkę masło. Mieszać aż się rozpuści. Odstawić aż nieco przestygnie.
Na spód wylać krem. Odstawić.
Przygotować bezę. W rondelku umieścić cukier i wlać tylko tyle wody aby się zakrył. Podgrzewać na małym ogniu, aż temperatura dojdzie do ok. 115oC. Wtedy ubić nieco białka (nie na zupełnie sztywno), a kiedy syrop osiągnie temperaturę 120oC. cienką strużką cały czas ubijając wlać go do białek. Ubijać aż krem wystygnie, około 6-7 minut. Białka w tym czasie zdecydowanie zwiększą swoją objętość. Przełożyć krem do szprycy i udekorować. Opalić palnikiem lub w piekarniku w opcji grill.

 Bon Appetit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz