poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Sos beszamelowy

Sprawdza się jako dodatek do warzyw np. kalafiora, brokuła itp. ale także do past i cannelloni.




Składniki:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa (najlepiej świeżo starta ale może być też mielona)

W rondelku o grubym dnie rozpuszczamy masło na małym ogniu i dodajemy mąkę. Całość energicznie mieszamy aby nie powstały grudki. Pozostawiamy do momentu spienienia- wtedy mamy pewność, że mąka nie jest surowa. Dolewamy mleko ( można je wstępnie podgrzać dzięki czemu zyskamy jedwabisty sos)- mieszamy. Co jakiś czas mieszamy i kontrolujemy, aby nie wykipiało. Dodajemy pieprz, sól i gałkę do smaku ( ok. pół łyżeczki soli i gałki + trochę mielonego czarnego pieprzu do podkreślenia smaku). Gotujemy do momentu zgęstnienia.
Aby uniknąć tworzenia się kożuchów na sosie należy przykryć folią spożywczą.
Bon Appetit!