poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Grillowana pierś kurczaka z kalafiorem pod beszamelem

Samo zdrowie, a do tego jakie pyszne. Pierwszy raz jadłam tak delikatną i soczystą pierś z kurczaka.




Składniki:
  • 1 większa pojedyncza pierś z kurczaka
  • ok. 1,5kg kalafiora
  • sos beszamelowy ( przepis znajdziecie TUTAJ )
  • przyprawy: sól, pieprz, suszone oregano i bazylia, słodka papryka
  • koperek do dekoracji
Pierś myjemy, osuszamy i dzielimy na 2 cieńsze kotlety. Kalafior dzielimy na różyczki, dokładnie myjemy i gotujemy na parze do miękkości. Mięso przyprawiamy i nacieramy z obu stron. Następnie smażymy na rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu elektrycznym z obu stron do zarumienienia.

Na talerz wykładamy warzywa polewamy je sosem, nakładamy usmażone mięso. Dekorujemy ulubioną zieleniną natką pietruszki lub koperkiem.

Bon Appetit!