Pyszna sałatka, która się pięknie prezentuje w szklanej misce ukazując wszystkie warstwy.
Składniki:
Cebulkę, ogórki i kurczaka kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni zeszklić posoloną i popieprzoną cebulkę. Gdy zmięknie zdejmujemy i przekładamy do osobnej miseczki. Na tej samej patelni smażymy kurczaka, doprawiamy przyprawami do gyros i kurczaka dodajemy słodkiej papryki. Pod koniec smażenia dodajemy na patelnię ketchup (tyle aby połączyć kurczaka), podsmażamy jeszcze ok. 3 min. Przekładamy do szklanej miski. Następnie układamy wcześniej podsmażoną cebulką i przykrywamy warstwą majonezu. Nakładamy warstwę pokrojonych ogórków, którą przykrywamy ketchupem. Na koniec dodajemy odsączony groszek i przykrywamy go warstwą majonezu.
Na wierzch możemy dać poszatkowaną kapustę pekińską.
Bon Appetit!
Składniki:
- duża pojedyncza pierś z kurczaka lub mniejsza podwójna
- 5-6 ogórków kiszonych/ konserwowych
- 1 duża cebula
- puszka groszku
- średni słoiczek majonezu (jeszcze trochę zostanie :) )
- ketchup (w zależność od upodobań łagodny lub pikantny chociaż osobiście do tej sałatki polecam łagodny)
- przyprawy: przyp. do gyros, przyp. do kurczaka, słodka papryka, sól i pieprz
- olej do smażenia
Cebulkę, ogórki i kurczaka kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni zeszklić posoloną i popieprzoną cebulkę. Gdy zmięknie zdejmujemy i przekładamy do osobnej miseczki. Na tej samej patelni smażymy kurczaka, doprawiamy przyprawami do gyros i kurczaka dodajemy słodkiej papryki. Pod koniec smażenia dodajemy na patelnię ketchup (tyle aby połączyć kurczaka), podsmażamy jeszcze ok. 3 min. Przekładamy do szklanej miski. Następnie układamy wcześniej podsmażoną cebulką i przykrywamy warstwą majonezu. Nakładamy warstwę pokrojonych ogórków, którą przykrywamy ketchupem. Na koniec dodajemy odsączony groszek i przykrywamy go warstwą majonezu.
Na wierzch możemy dać poszatkowaną kapustę pekińską.
Bon Appetit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz