niedziela, 6 kwietnia 2014

Sałatka warstwowa "GYROS"

Pyszna sałatka, która się pięknie prezentuje w szklanej misce ukazując wszystkie warstwy.




Składniki:
  • duża pojedyncza pierś z kurczaka lub mniejsza podwójna
  • 5-6 ogórków kiszonych/ konserwowych
  • 1 duża cebula
  • puszka groszku
  • średni słoiczek majonezu (jeszcze trochę zostanie :) )
  • ketchup (w zależność od upodobań łagodny lub pikantny chociaż osobiście do tej sałatki polecam łagodny)
  • przyprawy: przyp. do gyros, przyp. do kurczaka, słodka papryka, sól i pieprz 
  • olej do smażenia

Cebulkę, ogórki i kurczaka kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni zeszklić posoloną i popieprzoną cebulkę. Gdy zmięknie zdejmujemy i przekładamy do osobnej miseczki. Na tej samej patelni smażymy kurczaka, doprawiamy przyprawami do gyros i kurczaka dodajemy słodkiej papryki. Pod koniec smażenia dodajemy na patelnię ketchup (tyle aby połączyć kurczaka), podsmażamy jeszcze ok. 3 min. Przekładamy do szklanej miski. Następnie układamy wcześniej podsmażoną cebulką i przykrywamy warstwą majonezu. Nakładamy warstwę pokrojonych ogórków, którą przykrywamy ketchupem. Na koniec dodajemy odsączony groszek i przykrywamy go warstwą majonezu.
Na wierzch możemy dać poszatkowaną kapustę pekińską.

Bon Appetit!