Robiłam go na święta Bożego Narodzenia. Pomimo opinii, że jest to ciężkie ciasto do zrobienia postanowiłam wypróbować :). Wyszło lepiej niż oczekiwałam. Przepis ze stronki Pani Doroty: mojewypieki.com
Bon Appetit!
Ciasto drożdżowe na 3 strucle:
- 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania
- 180 ml letniego mleka
- 150 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 6 żółtek
- 45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych
- 6 łyżek cukru
- pół łyżeczki soli
- 1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego)
- ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
Drożdże suche mieszamy z mąką pszenną (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn ).
Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, dodając pod koniec
rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta kształtujemy kulę, przekładamy do większego
naczynia, przykrywamy lnianym ręczniczkiem. Odstawiamy do wyrośnięcia w
ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny).
Masa makowa:
- 500 g maku
- 170 g jasnego brązowego cukru
- 100 g rodzynków lub sułtanków
- 50 g orzechów włoskich, posiekanych
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej
- pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 6 białek
Mak zalewamy wrzącą wodą (do pokrycia), odstawiay do wystygnięcia, odsączamy
z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym
sitkiem.
Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego. Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić.
Mak dokładnie odciskamy z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.
Mak dokładnie odciskamy z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.
Do zmielonego maku dodajemy pozostałe składniki, całość wymieszać. Na końcu
delikatnie mieszamy z ubitymi na sztywno białkami, które pozostały z
ciasta.
Ciasto drożdżowe dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy na prostokątne
placki o grubości około 3 mm, nakładamy masę makową, zostawiając około 2
cm od samego brzegu. Zwijamy (jak roladę), a końce makowców podkładamy pod
spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do
pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu
pomiędzy ciastem a papierem (nie więcej).
Nie jest konieczne pozostawianie uformowanych makowców do ponownego
wyrośnięcia, ale można je odłożyć na 15 minut w ciepłe miejsce.
Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać delikatnie mąką w celu zawinięcia masy.
Makowce ułożyć na dużej blaszce, w sporych odstępach od siebie.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut, do złotego
brązowego koloru (kolor będzie wyraźnie przebijał przez papier). Wyjąć,
rozciąć papier od góry, przestudzić.
Jeszcze ciepłe ciasto (nie gorące!) polać lukrem i posypać suchym makiem/ zmielonymi migdałami/ kandyzowaną skórką / orzechami- wybór należy do nas :).
Składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 - 4 łyżki gorącej wody
Cukier puder wsypać do miseczki. Rozetrzeć z gorącą wodą przy pomocy
wypukłej strony łyżki. Gdy lukier będzie zbyt gęsty – dodać odrobinę
wody. Gdy będzie zbyt rzadki, dosypać cukru pudru. Jeśli lukru będzie
zbyt mało - dorobić.
Bon Appetit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz