niedziela, 6 kwietnia 2014

Kurczak w sosie pieczarkowo-śmietanowym

Od pierwszego kęsa zakochałam się w tym daniu i już na stałe zagości w moim jadłospisie ;). Polecam podawać z brązowym ryżem lub kaszą jaglaną dzięki czemu nie dodamy sobie kalorii.




Składniki:
  • 2 piersi kurczaka
  • ok. 400 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 200 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz, papryka
  • 50 ml wody
  • natka pietruszki
  • oliwa do smażenia
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w średnią kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Na rozgrzanej patelni podsmażamy na oliwie posoloną cebulę, aż się zeszkli i wrzucamy do rondelka. Następnie podsmażamy doprawionym pieprzem oraz papryką kurczaka na złoty kolor i dorzucamy do cebuli.Pieczarki przesmażam przez 4-5 minut tylko żeby lekko zmiękły i dokładamy do kurczaka i cebuli.Doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy ok 50 ml wody i śmietanę. Całość gotujemy kilka minut na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy poszatkowaną natkę.
 Podajemy z kaszą jaglaną, ryżem białym/ brązowym, ziemniakami lub grzanką .

Przepis zaczerpnięty /ugotujmyto.pl/
Bon Appetit!