Klasyk wśród deserów. Ponadczasowy i idealny na każdą okazję.
Do miski wkładamy żółtka i cukier. Ubijamy mikserem na dużych obrotach na puszystą, gęstą i jasną masę przez około 8minut. ( musi być dość sztywna- tworzymy kogel mogel)
W drugiej misce ubijamy zimne mascarpone na sztywno przez ok. 2-3 min na średnich obrotach miksera. Na koniec dodajemy ubite żółtka i krótko miksujemy na gładką masę.
Biszkopty maczamy z obu stron w roztworze kawy i likierów po 3-5s z każdej strony . Układamy na dnie pucharków, dopasowując długość biszkoptów do pucharków.
Opruszamy kakao (opcjonalnie)-przez sitko. Przykrywamy warstwą kremu układamy następną warstwę itd. Ilość warstw zależy od wysokości pucharków, ostatnią warstwą musi być krem.
Deser wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny (najlepiej na całą noc) przed podaniem oprószamy kakao ( przesianym.
Bon Appetit!
/na podstawie kwestiasmaku.com/
Składniki:
- 150 ml zaparzonej mocnej kawy (najlepiej typu espresso)
- 1/4 szklanki likieru Amaretto( lb inny alkohol np. brandy, rum, żubrówka,itp.)
- 2 łyżki likieru kawowego
- 4 żółtka ( w temp. pokojowej)
- 4 łyżki cukru
- 250g mascarpone (schłodzone)
- 100g podłużnych biszkoptów
- kakao do posypaniu lub kawa
Do miski wkładamy żółtka i cukier. Ubijamy mikserem na dużych obrotach na puszystą, gęstą i jasną masę przez około 8minut. ( musi być dość sztywna- tworzymy kogel mogel)
W drugiej misce ubijamy zimne mascarpone na sztywno przez ok. 2-3 min na średnich obrotach miksera. Na koniec dodajemy ubite żółtka i krótko miksujemy na gładką masę.
Biszkopty maczamy z obu stron w roztworze kawy i likierów po 3-5s z każdej strony . Układamy na dnie pucharków, dopasowując długość biszkoptów do pucharków.
Opruszamy kakao (opcjonalnie)-przez sitko. Przykrywamy warstwą kremu układamy następną warstwę itd. Ilość warstw zależy od wysokości pucharków, ostatnią warstwą musi być krem.
Deser wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny (najlepiej na całą noc) przed podaniem oprószamy kakao ( przesianym.
Bon Appetit!
/na podstawie kwestiasmaku.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz