sobota, 15 lutego 2014

Świeży makaron z pesto bazyliowym i fasolką szparagową

Szybki i prosty przepis zarówno na codzienny obiad jak i na kolację we dwoje <3




Składniki:
  • 250g świeżego makaronu
  • 300g fasolki szparagowej (świeża lub mrożona)
  • garść świeżej bazylii
  • garść orzeszków piniowych
  • oliwa z oliwek
  • ząbek czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • kilka pomidorków cherry do ozdoby
  • opcjonalnie starty parmezan
Do osolonej wrzącej wody wrzucamy fasolkę szparagową i gotujemy do miękkości. W między czasie robimy pesto: do blendera wrzucamy dużą garść liści świeżej bazylii, orzeszki oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość miksujemy. Dodajemy sok z cytryny i ok. 2 łyżekoliwy z oliwek, w razie konieczności rozrzedzenia pesto dodajemy wodę z gotującej się fasolki.Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do ugotowanej fasolki dorzucamy makaron i gotujemy 2-3min. Całość odcedzamy. Przekładamy do miski, dodajemy pesto i dokładnie mieszamy. Pomidorki kroimy na ćwiartki i dokładamy do dania. Możemy również posypać startym parmezanem.

Bon Appetit!