sobota, 15 lutego 2014

Krewetki w cieście piwnym

Dobre na spotkania z przyjaciółmi, rodziną lub jako przystawka na romantyczną kolację. Ciasto jest chrupiące a krewetki delikatne. Zdecydowanie polecam!




Składniki:
  • 250g krewetek gotowanych w całości
  • 140g mąki pszennej+mąka do obtoczenia
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok.200ml zimnego piwa
  • pieprz, ostra papryk lub chilli
  • olej do głębokiego smażenia


Krewetki obieramy zostawiając ogonek. Do miski wsypujemy mąkę, sól, proszek do pieczenia, pieprz i chilli. Dolewamy stopniowo schłodzone piwo energicznie mieszając. Dodawać do momentu uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Do rondelka lub na patelni wlewamy olej ok. 5-6 cm grubości. Krewetki po kolei obtaczamy w mące, a następnie w cieście i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy do momentu uzyskania złotej panierki i obracamy na drugą stronę. Wykładamy na ręcznik papierowy w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu. Najlepiej podawać z surówką typu colesław i słodkim sosem chilli ( lub sosem tatarskim/czosnkowym/mangowym- wedle gustu :) )


Bon Appetit!