Od jakiegoś czasu miałam w planach zrobienie sosu czekoladowego w celu nauki latte art. W końcu znalazłam trochę czasu i oto on:
Kiedy zacznie się gotować, zmniejszamy grzanie i na niezbyt dużym ogniu, gotujemy przez ok.10-15 minut, aż syrop zgęstnieje, co chwilę mieszając.
Po tym czasie wyłączamy grzanie, dodajemy szczyptę soli i w moim przypadku szczyptę chilli, w tym momencie dodajemy również wybrany aromat i dokładnie mieszamy.
Zosatawiamy do lekkiego wystygnięcia, po czym przelewamy do czystej butelki do sosów lub słoika czy innego naczynia z pokrywką. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia (nie zamykamy naczyń!), po czym przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Tak przygotowany sos przechowujemy, aż do całkowitego wykorzystania.
Świetnie pasuje do lodów, naleśników ciast, oraz napojów mlecznych i kawy.
Bon Appetit!
Składniki:
- 3/4 szklanki (250ml) ciemnego mocnego kakao
- 2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki wody
- szczypta soli (wydobędzie słodycz z sosu)
- według upodobań:
- kilkanaście kropli aromatu do ciasta np. waniliowego
- szczypta chilli
Kiedy zacznie się gotować, zmniejszamy grzanie i na niezbyt dużym ogniu, gotujemy przez ok.10-15 minut, aż syrop zgęstnieje, co chwilę mieszając.
Po tym czasie wyłączamy grzanie, dodajemy szczyptę soli i w moim przypadku szczyptę chilli, w tym momencie dodajemy również wybrany aromat i dokładnie mieszamy.
Zosatawiamy do lekkiego wystygnięcia, po czym przelewamy do czystej butelki do sosów lub słoika czy innego naczynia z pokrywką. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia (nie zamykamy naczyń!), po czym przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Tak przygotowany sos przechowujemy, aż do całkowitego wykorzystania.
Świetnie pasuje do lodów, naleśników ciast, oraz napojów mlecznych i kawy.
Bon Appetit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz