wtorek, 18 lutego 2014

Pomidory z mozzarellą na ciepło

Oglądacie Doradce smaku? Dzisiaj postanowiłam wypróbować jeden z przepisów a konkretnie tytułowe pomidory z mozzarellą na ciepło. Efekt mojej pracy zamieszczony na zdjęciu poniżej. W smaku całość jest bardzo delikatna dlatego proponuję podawać z grzankami z masłem czosnkowy, lub oliwą z oliwek.






Składniki:
  • 2 pomidory + pomidor do dekoracji
  • 2 sery mozzarella
  • 100ml oliwy z oliwek
  • kilka oliwek czarnych lub zielonych do przybrania
  • opakowanie rukoli
  • Sól morska, pieprz czarny, bazylia suszona i rozmaryn lub estragon.


Obrane ze skórki pomidory kroimy na plastry średniej grubości. Następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym i doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i rozmarynem/estragonem. Ser również kroimy w średniej grubości plastry i układamy w innym naczyniu. Doprawiamy.
Na rozgrznej patelni z oliwą kładziemy pomidory i smażymy z obydwu stron przez 2 minuty. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian plaster pomidora i plaster sera. Następnie spinamy pomidora wkładając w niego pionowo długą wykałaczkę. Doprawiamy całość pieprzem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 4-5 min ( aż mozzarella się rozpuści).


 W między czasie przygotowujemy sobie talerze układając na środku garść umytej rukoli oliwki i pokrojone w cząstki pomidory. Wieżyczki z pomidorów układamy na środku talerza. Przed podaniem wyjmujemy wykałaczki.
Bon Appetit!
/Doradca smaku, Michel Moran/