sobota, 22 lutego 2014

Ser Camembert w panierce

Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam ser w każdej postaci z pleśniowych im bardziej śmierdzi tym jest smaczniejszy, jednak nie oszukujmy się takie sery mają kosmiczne ceny. Dlatego też proponuję ser Camembert, ma wyrazisty smak i idealnie nadaje się na śniadanko, kolację czy przystawkę. Idealnie łączy się z borówką do mięsa, żurawiną ze słoiczka jak i suszoną.




Składniki:
  • 1 ser Camember
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • borówka/ żurawina do podania

Ser przekrawamy w pół aby powstały dwa krążki, maczamy w roztrzepanym jajku następnie w bułce tartej robimy to bardo dokładnie, aby ser nie wylewał się na patelnie. W razie konieczności należy powtórzyć czynność w celu osiągnięcia grubszej panierki. Krążki kładziemy na rozgrzany olej i smażymy po 2-3 min z obu stron. Układamy na talerzu podajemy z owocowym sosem lub ze świeżymi owocami ( jagody, żurawina, winogrono). Można podawać z tostami z masłem.

Bon Appetit!