środa, 29 stycznia 2014

Racuchy z jabłkami

Racuszki dobre są zarówno na obiad jak i na podwieczorek. Proste do wykonania oraz tanie.




Składniki:
  • 50g mąki
  • 200ml mleka
  • 3 jajka
  • 50g cukru
  • szczypta soli
  • 3 twarde jabłka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy mleko, cukier, oraz żółtka jaj. Białka ubijamy i łączymy z pozostałą masą ( najlepiej łyżką aby ciasto było puszyste).
Obieramy jabłka, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm.
Zanrzamy otrzymane plastry jabłek w cieście i smażymy na patelni na złoty kolor z obu stron.
Podajemy posypane cukrem pudrem.

Bon Appetit!