środa, 29 stycznia 2014

Tosty hawajskie

Tosty hawajskie to doskonały sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa, ale także poznanie nowych połączeń smakowych. Doskonałe na niedzielne śniadanie, ponieważ wymagają trochę czasu, za to są bardzo pożywne.



Składniki (na 8 tostów):
  • 8 kromek chleba najlepiej tostowego 
  • 8 plasterków sera tostowego
  • 8 plasterków szynki/ 4 duże plasterki szynki (np. szynka Babuni)
  • 8 plasterków ananasa z puszki
  • 2 jajka
  • 3-5 łyżek mleka
  •  olej do smażenia
Na początek przygotowujemy tosty francuskie tj. roztrzepujemy jajka z mlekiem następnie moczymy w nich kromki chleba i smażymy na złoto- brązowo na rozgrzanym oleju.
Na blaszce do pieczenia układamy papier do pieczenia, aby tosty nie przywarły. Układamy na nim usmażone tosty i kolejno układamy szynkę, ananasa i ser.
Piekarnik ustawiamy na 180 stopni i góra-dół. Do już rozgrzanego wstawiamy blachę z tostami i pieczemy ok.10-15min do momentu roztopnienia się sera.
Najlepiej podawać z ketchupem, który idealnie komponuje się ze słodkim smakiem ananasa.




Bon Appetit!