wtorek, 6 sierpnia 2013

Sajgonki

Składniki ( na ok. 20 w zależności od wielkości sajgonek) :


  • 450-500g mięsa mielonego
  • 1 mała cukinia lub pół dużej
  • 2 marchewki
  • kapusta pekińska
  • makaron ryżowy nitki (200g)
  • papier ryżowy
  • puszka pędów bambusa
  • świeża bazylia
  • sos sojowy, tabasco
  • curry, papryka słodka, papryka ostra, oregano
  • olej
  • sos chilli słodko-pikantny

Na początek myjemy wszystkie warzywa obieramy i drobno kroimy. Dodajemy poszatkowane pędy bambusa. Na rozgrzany olej wykładamy mielone i smażymy. Doprawiamy słodką papryką, żeby nabrało koloru. Do usmażonego mięsa dodajemy pokrojone warzywa i podsmażamy, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, curry, papryką, oregano, tabasco i na koniec dodajemy świeżej poszatkowanej bazylii. Przygotowujemy makaron wg przepisu na opakowaniu kroimy na 5 cm odcinki i dodajemy do farszu.
Szykujemy miskę z chłodną wodą, w której zmieszczą się arkusze papieru ryżowego namaczamy na 3s wykładamy na deskę, aby zmiękł i nakładamy 1-2 łyżki stołowe farszu. Zawijamy jak krokiety. Tak przygotowane sajgonki należy teraz usmażyć na rozgrzanym głębokim oleju ( należy być ostrożnym, aby farsz nie wydostał się na patelnię, bo zacznie się przypalać). Po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy, aby obciekły z tłuszczu, następnie układamy na talerzu, np. na pozostałych liściach kapusty pekińskiej i podajemy z sosem chilli.



Bon Appetit !