wtorek, 26 marca 2013

Kurczak w sezamie

Kurczak to bardzo popularne i łatwe do przyrządzenia mięso. Poszukiwałam inspiracji i natknęłam się na panierkę w sezamie co od razu musiałam wykorzystać ;) poniżej przedstawiam efekty ^^



Składniki:
  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 1 jajko
  • "warzywa na patelnię"
  • sezam
  • bułka tarta
  • przyprawy: do kurczaka, słodka papryka, bazylia suszona, oregano
Myjemy kurczaka. Do głębokiego talerza wbijamy jajko i rozkłócamy widelcem. Doprawiamy przyprawą do kurczaka, papryką i w zależności czy lubicie bazylią i oregano. W drugim talerzu wysypujemy część sezamu i mieszamy z podobną ilością bułki tartej. Obtaczamy kurczaka najpierw w jajku a następnie w panierce i układamy do naczynia żaroodpornego. Nagrzewamy piekarnik na ok. 220 stopni. Pieczemy aż do uzyskania chrupiącej skórki.
Ja podałam kurczaka z warzywami na patelnię, które przygotowałam zgodnie z instrukcją przedstawioną na opakowanie i doprawiam słodką i ostrą papryką kilkoma kroplami tabasco.

Bon Appetit!