wtorek, 23 kwietnia 2013

Krewetki w pikantnym sosie pomidorowym

Wykorzystany przepis znalazłam na zakupionym opakowaniu krewetek koktajlowych, z modyfikacjami do własnego smaku :) Danie polecam na kolację dla dwojga :)



Składniki:
  • krewetki koktajlowe ok.350g (najlepiej kupić zamrożone paczkowane, dostępne np. w Biedronce)
  • puszka krojonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • makaron pełnoziarnisty
  • pół szklanki bulionu warzywnego
  • olej
  • przyprawy: sól, pieprz, tabasco, bazylia, oregano
  • do dekoracji  rukola, 2 plasterki cytryny, natka pietruszki

W garnku nastawić osoloną wodę na makaron. Ugotować według uznania, najlepszy do dania jest al dente. Pokroić cebulę w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju dodając szczyptę soli. Następnie dodajemy opłukane w ciepłej wodzie (bez rozmrażania) i odcedzone krewetki. Przecisnąć czosnek przez praskę, lub drobno posiekać i dodać do krewetek. Po 5 min. smażenia dodajemy pomidory razem z sosem z puszki oraz bulion i dusimy ok15 min pod przykryciem. 5 minut przed końcem dodajemy przyprawy.
Na talerz nakładamy garść rukoli, następnie przestudzony makaron, sos z krewetkami i plasterek cytryny z natką pietruszki.
Bon Appetit!