Idealne na imprezę! Przepis zaczerpnięty od
Chef Arkady. Polecam :)
Składniki:
- 500g mięsa mielonego z wołowiny ( lub oczywiście baraniny ),
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka garam masala,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- papryczka chilli w płatkach ( wedle uznania).
Mięso łączymy z cebulą i czosnkiem bardzo drobno pokrojonymi w kostkę. Dodajemy przyprawy i dokładnie wszystko ugniatamy. Formułujemy kulki, nabijamy na wykałaczki i obsmażamy z każdej strony na gorącej patelni. Przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i dopiekamy w piekarniku ( temp. 200 stopni).
Polecam podawać z sosem tzatziki:
Składniki:
- 4 ogórki gruntowe, lub dwa zielone
- 400g jogurtu greckiego (gęstego),
- koperek,
- świeża mięta,
- sól, pieprz.
Ogórki gruntowe myjemy, obieramy, i trzemy na tarce o grubych oczkach. Ogórki zielone myjemy i trzemy wraz ze skórką na tarce. Odsączamy nadmiar soku. Dodajemy jogurt grecki, poszatkowany koperek i mięte wedle uznania. Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na 1 godz przed podaniem.
Bon Appetit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz