poniedziałek, 2 lutego 2015

Szisz kebaby

Idealne na imprezę! Przepis zaczerpnięty od  Chef Arkady. Polecam :)






Składniki:
  • 500g mięsa mielonego z wołowiny ( lub oczywiście baraniny ),
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka garam masala,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • papryczka chilli w płatkach ( wedle uznania).
Mięso łączymy z cebulą i czosnkiem bardzo drobno pokrojonymi w kostkę. Dodajemy przyprawy i dokładnie wszystko ugniatamy. Formułujemy  kulki, nabijamy na wykałaczki i obsmażamy z każdej strony na gorącej patelni. Przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i dopiekamy w piekarniku ( temp. 200 stopni).
Polecam podawać z sosem tzatziki:
Składniki:
  • 4 ogórki gruntowe, lub dwa zielone
  • 400g jogurtu greckiego (gęstego),
  • koperek,
  • świeża mięta,
  • sól, pieprz.
 Ogórki gruntowe myjemy, obieramy, i trzemy na tarce o grubych oczkach. Ogórki zielone myjemy i trzemy wraz ze skórką na tarce. Odsączamy nadmiar soku. Dodajemy jogurt grecki, poszatkowany koperek i mięte wedle uznania. Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na 1 godz przed podaniem.


Bon Appetit!