poniedziałek, 26 stycznia 2015

Koszyczki z ciasta filo z serem i szpinakiem

Kupiłam sobie tytułowe ciasto filo i nie mogłam się za nie zabrać. Rozmyślałam jaki farsz wybrać, jest tyle możliwości. W końcu stanęło na tradycyjnym połączeniu szpinaku z białym serem, następne będą z farszem meksykańskim ;).



Składniki:
  • 7 arkuszy ciasta filo,
  • 200g mrożonego szpinaku,
  • 200g białego sera,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • oliwa do smarowania ciasta.
Szpinak rozmrażamy. Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy rozmrożony szpinak, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Arkusze (jeden na drugim) dzielimy na 6 równych kwadratów. Każdy z arkuszy smarujemy oliwą ( ew. wodą) i nakładamy kolejne warstwy po przekątnej uzyskując wiele rogów ( każdy kwadrat-7 arkuszy) i układamy w formie do muffinek. Do środka każdego  koszyczków nakładam farsz delikatnie przymykamy koszyczki.
Pieczemy ok. 20-25 min w temp. 200 stopni. Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym.







Bon Appetit!