niedziela, 21 grudnia 2014

Pierniczki

Już niedługo święta, a to zdecydowanie ostatni dzwonek, by zrobić pierniczki. Przepis jest prosty i zawsze się udają! Ogranicza nas tylko nasza kreatywność.Tak więc do dzieła! Przepis pochodzi ze strony /mojewypieki.pl/

 


Składniki:
  • 230 g masła 
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • 1 szklanka miodu 
  • 1 duże jajko
  • 5 szklanek mąki pszennej (odjąć 2 - 4 łyżki dodając w to miejsce kakao- ciemniejszy kolor pierniczków) 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 2-3 łyżki przyprawy korzennej 
  • szczypta soli

 
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do naczynia przesiewamy mąkę, kakao, sodę, przyprawę korzenną, sól, mieszamy i odkładamy.
W misie miksera ucieramy masło z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy miód i miksujemy. Dodajemy jajko i miksujemy do połączenia. Dodajemy przesiane suche składniki, miksujemy  do otrzymania gładkiej, elastycznej masy.
Z otrzymanej masy formułujemy kulę, lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 2 - 4 godziny (najlepiej całą noc).
Po schłodzeniu odrywamy część masy piernikowej i wałkujemy na grubość około 3 - 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawamy dowolne kształty, jeżeli chcemy zrobić choinki należy przygotować foremki tego samego kształtu lecz różnego rozmiaru :) .

Piec w temperaturze 200ºC przez około 6 minut, najmniejsze kształty około 4 - 5 minut (w zależności od wielkości foremek) trzeba pilnować :) . Wyjmujemy i studzimy na kratce.

Lukier królewski
Składniki:
  • 4 białka
  • 4 szklanki cukru pudru
  •  2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromat migdałowy
 W misie miksera ubijamy białka, na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy cukier puder, cały czas ubijając. Na sam koniec ubijania dodajemy ekstrakt z wanilii lub aromat.

Idealna konsystencja lukru jest wtedy gdy otrzymamy nie cieknący stożek na końcówce miksera.



Można dodawać barwników i bawić się w dekoracje :)
Idealne na bożonarodzeniowe upominki...

Bon Appetit!