Już niedługo święta, a to zdecydowanie ostatni dzwonek, by zrobić pierniczki. Przepis jest prosty i zawsze się udają! Ogranicza nas tylko nasza kreatywność.Tak więc do dzieła! Przepis pochodzi ze strony /mojewypieki.pl/
Składniki:
- 230 g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka miodu
- 1 duże jajko
- 5 szklanek mąki pszennej (odjąć 2 - 4 łyżki dodając w to miejsce kakao- ciemniejszy kolor pierniczków)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2-3 łyżki przyprawy korzennej
- szczypta soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do naczynia przesiewamy mąkę, kakao, sodę, przyprawę korzenną, sól, mieszamy i odkładamy.
W misie miksera ucieramy masło z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy miód i miksujemy. Dodajemy jajko i miksujemy do połączenia. Dodajemy przesiane suche składniki, miksujemy do otrzymania gładkiej, elastycznej masy.
Z otrzymanej masy formułujemy kulę, lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 2 - 4 godziny (najlepiej całą noc).
Po schłodzeniu odrywamy część masy piernikowej i wałkujemy na grubość około 3 - 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawamy dowolne kształty, jeżeli chcemy zrobić choinki należy przygotować foremki tego samego kształtu lecz różnego rozmiaru :) .
Piec w temperaturze 200ºC przez około 6 minut, najmniejsze kształty około 4 - 5 minut (w zależności od wielkości foremek) trzeba pilnować :) . Wyjmujemy i studzimy na kratce.
Lukier królewski
Składniki:
- 4 białka
- 4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromat migdałowy
Idealna konsystencja lukru jest wtedy gdy otrzymamy nie cieknący stożek na końcówce miksera.
Można dodawać barwników i bawić się w dekoracje :)
Idealne na bożonarodzeniowe upominki...
Bon Appetit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz