sobota, 7 czerwca 2014

Warzywne szaszłyki

Jest tak piękna pogoda, że miłośnicy grillowania pewnie już dawno porozstawiali swoje grille i delektują się smakołykami. Do obowiązkowej kiełbaski czy kaszanki warto dodać trochę koloru i witamin. Dzisiaj polecam zrobić pyszne szaszłyki warzywne, które zaskoczą podniebienie :)



Składniki:
  • 2 średnie cukinie,
  • seler naciowy,
  • pomidorki cherry, koktajlowe,
  • papryka żółta i papryka czerwona
  • czerwona cebula
  • marynata: olej, papryka słodka, suszone oregano,  szczypta vegety, pieprz, bazylia, ewentualnie płatki chilli
  • sok z cytryny,
  • patyczki do szaszłyków.
Warzywa myjemy, cebulę i cukinię obieramy i wydrążamy pestki z cukinii i papryki. Kroimy na cząstki podobnej wielkości i kolejno zaczynając od cukinii nabijamy na patyczek. U mnie kolejność była następująca: cukinia, żółta papryka, seler, pomidor cherry, cebula, cukinia, papryka czerwona, seler, pomidor koktajlowy, cebula... Szaszłyki układamy na aluminiowych tackach i smarujemy wcześniej przygotowaną marynatą.
Pieczemy aż warzywa zmiękną, ale będą kruche. Podajemy polewając sokiem z cytryny. Idealne z sosem czosnkowym.
Bon Appetit!