Gdy słońce przygrzewa nie ma się ochoty na ciężkie dania, w takie dni idealnie sprawdzają się chłodniki. Dzisiaj polecam bombę witaminową z botwinki- szczególnie polecany dla anemików :)
Składniki (na 4 porcje):
W garnku nastawiamy bulion warzywny i dodajemy buraki- umyte, obrane i pokrojone w kostkę. Botwinkę dokładnie myjemy i łącznie z liśćmi kroimy w paseczki, dodajemy do buraczków. Doprawiamy wyciśniętym ząbkiem czosnku. Całość gotujemy do miękkości . Studzimy. Do przestudzonego chłodnika dodajemy kefir, oraz starty na dużych oczkach ogórek , doprawiamy do smaku pieprzem. Wstawiamy do lodówki, aby wydobyć smaki. Przed podaniem gotujemy jajka na twardo, koperek myjemy i szatkujemy. Do wylanego na talerz chłodnika dodajemy po 1 jajku i posypujemy koperkiem.
Bon Appetit!
Składniki (na 4 porcje):
- 2 pęczki botwinki + 2 buraki
- bulion warzywny (ok. 1,5l)
- ząbek czosnku
- ogórek szklarniowy lub 3 ogórki gruntowe
- pęczek koperku
- kefir 400g
- pieprz
- 4 jajka
W garnku nastawiamy bulion warzywny i dodajemy buraki- umyte, obrane i pokrojone w kostkę. Botwinkę dokładnie myjemy i łącznie z liśćmi kroimy w paseczki, dodajemy do buraczków. Doprawiamy wyciśniętym ząbkiem czosnku. Całość gotujemy do miękkości . Studzimy. Do przestudzonego chłodnika dodajemy kefir, oraz starty na dużych oczkach ogórek , doprawiamy do smaku pieprzem. Wstawiamy do lodówki, aby wydobyć smaki. Przed podaniem gotujemy jajka na twardo, koperek myjemy i szatkujemy. Do wylanego na talerz chłodnika dodajemy po 1 jajku i posypujemy koperkiem.
Bon Appetit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz