środa, 18 czerwca 2014

Chłodnik z botwinki

Gdy słońce przygrzewa nie ma się ochoty na ciężkie dania, w takie dni idealnie sprawdzają się chłodniki. Dzisiaj polecam bombę witaminową  z botwinki- szczególnie polecany dla anemików :)



Składniki (na 4 porcje):
  • 2 pęczki botwinki + 2 buraki
  • bulion warzywny (ok. 1,5l)
  • ząbek czosnku
  • ogórek szklarniowy lub 3 ogórki gruntowe
  • pęczek koperku
  •  kefir  400g
  • pieprz
  • 4 jajka

W garnku nastawiamy bulion warzywny i dodajemy buraki- umyte, obrane i pokrojone w kostkę. Botwinkę dokładnie myjemy i łącznie z liśćmi kroimy w paseczki, dodajemy do buraczków.  Doprawiamy wyciśniętym ząbkiem czosnku. Całość gotujemy do miękkości . Studzimy. Do przestudzonego chłodnika dodajemy kefir, oraz starty na dużych oczkach ogórek , doprawiamy do smaku pieprzem. Wstawiamy do lodówki, aby wydobyć smaki. Przed podaniem gotujemy jajka na twardo, koperek myjemy i szatkujemy. Do wylanego na talerz chłodnika dodajemy po 1 jajku i posypujemy koperkiem.

Bon Appetit!