piątek, 23 maja 2014

Frappe

Kawa prosto ze słonecznej Grecji. Do jej wykonania potrzebny jest spieniacz do mleka, ewentualnie shaker. Idealna na upalne dni i zdecydowanie mniej kaloryczny niż kawa mrożona. Można ją "podrasować" dodając lody śmietankowe, ulubiony likier lub sos czekoladowy własnej produkcji :).


Składniki:
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (ja użyłam Cafe d'Or Crema),
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 5 łyżek gorącej wody,
  • 100 ml zimnej wody,
  • 150 ml mleka,
  • 5-6 kostek lodu.

Do spieniacza/shakera dajemy kawę, cukier i 5 łyżek gorącej wody. Ubijamy do momentu, aż uzyskamy pianę o wysokości ok. 5 cm (w zależności od szerokości naczynia). Dodajemy zimną wodę i mleko, mieszamy. Do wysokiej szklanki dodajemy lód w kostka i wlewamy kawę. Polecam pić przez słomkę, ponieważ kawowa piana utrzymująca się na górze może być słodka.

Bon Appetit!