piątek, 28 lutego 2014

Zupa-krem z brokuła

Ulubiona zupka (zaraz po maminym czerwonym barszczu z pierogami na Wigilię). Odżywcza, zawiera dużo witamin dzięki gotowaniu brokuła na parze.





Składniki:
  • brokuł (500g)
  • 2 duże ząbki czosnku/ 3 średnie
  • 1 średnia cebula
  • 2 kostki rosołowe 
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • kilka kropli oliwy z oliwek Extra virgin
  • sól, pieprz

Brokuł dzielimy na różyczki, odcinamy nadmiar łodygi i liście. dokładnie namaczamy w lekko osolonej wodzie aby pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń i gotujemy na parze do miękkości (ok.15-20 min).
Czosnek i cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i wsypujemy do garnka ( min. 1,5 litrowego) dodajemy kilka kropli oliwy z oliwek i podsmażamy. Lekko opruszamy solą i pieprzem w celu ładnego zrumienienia warzyw. Po delikatnym zbrązowieniu cebuli zalewamy całość letnią wodą (700-1000ml), doprowadzamy do wrzenia i dodajemy kostki rosołowe. Dokładnie mieszamy całość i dodajemy ugotowane na parze brokuły. Zmniejszamy ogięń do minimum i całość dokładnie zblendować (można ostawić kilka różyczek do dekoracji). Wyłączamy grzanie. Do osobnej miseczki przelewamy część zupy i łączymy ją ze śmietaną ( nie dodajemy śmietany od razu do zupy, żeby się nie zważyła). Dodajemy do reszty zupy i dokładnie mieszamy.
Podajemy z groszkiem ptysiowym lub z grzankami ziołowymi z oliwą.
Grzanki ziołowe z oliwą:
  • 2-3 kromki chleba
  • suszona bazylia oregano ( ulubione zioła)
  • Oliwa z oliwek extra virgin
Chleb kroimy na paski szerokości ok. 1-2 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia posypujemy mieszanką ziół i delikatnie spryskujemy całość oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni z funkcją termoobiegu przez 5-7 min do chrupkości.

Bon Appetit!