Ulubiona zupka (zaraz po maminym czerwonym barszczu z pierogami na Wigilię). Odżywcza, zawiera dużo witamin dzięki gotowaniu brokuła na parze.
Składniki:
Składniki:
- brokuł (500g)
- 2 duże ząbki czosnku/ 3 średnie
- 1 średnia cebula
- 2 kostki rosołowe
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- kilka kropli oliwy z oliwek Extra virgin
- sól, pieprz
Brokuł dzielimy na różyczki, odcinamy nadmiar łodygi i liście. dokładnie namaczamy w lekko osolonej wodzie aby pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń i gotujemy na parze do miękkości (ok.15-20 min).
Czosnek i cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i wsypujemy do garnka ( min. 1,5 litrowego) dodajemy kilka kropli oliwy z oliwek i podsmażamy. Lekko opruszamy solą i pieprzem w celu ładnego zrumienienia warzyw. Po delikatnym zbrązowieniu cebuli zalewamy całość letnią wodą (700-1000ml), doprowadzamy do wrzenia i dodajemy kostki rosołowe. Dokładnie mieszamy całość i dodajemy ugotowane na parze brokuły. Zmniejszamy ogięń do minimum i całość dokładnie zblendować (można ostawić kilka różyczek do dekoracji). Wyłączamy grzanie. Do osobnej miseczki przelewamy część zupy i łączymy ją ze śmietaną ( nie dodajemy śmietany od razu do zupy, żeby się nie zważyła). Dodajemy do reszty zupy i dokładnie mieszamy.
Podajemy z groszkiem ptysiowym lub z grzankami ziołowymi z oliwą.
Grzanki ziołowe z oliwą:
- 2-3 kromki chleba
- suszona bazylia oregano ( ulubione zioła)
- Oliwa z oliwek extra virgin
Bon Appetit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz