Składniki:
- ok. 400-500 gram mięsa mielonego
- przecier pomidorowy
- makaron lub ziemniaki
- 1 średnia cebula
- 1 jajko
- bułka tarta
- mąka
- śmietana
- przyprawy:
- sól, pieprz, bazylia suszona, vegeta, majeranek
Nastawiamy dwa garnki z wodą: jeden do ugotowania makaronu-solimy, drugi do pulpetów, należy nalać tyle, żeby zakryła pulpety.
Przygotowujemy pulpety: cebulę kroimy na drobną kostkę i wsypujemy do miski. Dodajemy mielone i na oko dosypujemy bułkę tartą. Doprawiamy ok 1 łyżeczki vegety, szczyptę bazylii, majeranku, soli i pieprzu-do smaku. Zagniatamy i formułujemy kuleczki, które później obtaczamy w mące. Do wrzącej wody w jednym garnku wsypujemy makaron, a do drugiego dajemy partiami pulpety. Jeżeli nie wiemy czy pulpety są jż gotowe najlepiej wyjąć jednego przekroić i sprawdzić jak wyglądają w środku.
Jak makaron będzie al dente odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Po ugotowaniu wszystkich pulpecików, do wywaru dodajemy pół słoiczka przecieru pomidorowego, mieszamy. Osobiście lubię dobrze doprawione potrawy, dlatego do sosu dodałam jeszcze bazylii i pieprzu. Ściągamy z ognia i następnie dajemy 2 łyżki śmietany.
Na koniec wsadzamy pulpety do sos aby lepiej przeszły smakiem.
Potrawę można również podawać z gotowanymi ziemniakami :)
Bon Appetit !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz