niedziela, 12 lipca 2015

Suflet czekoladowy

Był niepokój, że nie wyjdzie... jednak trzymając się dokładnie przepisu na pewno wyjdzie ^^
Puszysty delikatny, krócej trzymany- płynny w środku. Prawdziwa moc czekolady :)









·         Składniki na 4 suflety:

  • 140 g gorzkiej czekolady (min 50% zawartości kakao)
  • 30 g bardzo miękkiego masła i trochę chłodnego do wysmarowania foremek
  • 4 białka o wspólnej wadze 140 g*
  • 40 g cukru
  • szczypta soli
  • dla odważnych 4 szczypty chili
·         *to ważne! jajka maja różną wielkość i suflet może się nie udać, jeżeli będzie zbyt mało lub dużo białka!!!
·         sposób wykonania

·         Foremki do sufletów smarujemy masłem i wstawiamy do lodówki.
·         Czekoladę kroimy w kostkę, umieszczamy w misce i topimy w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodajemy masło i ewentualnie chili, dobrze wymieszać, a następnie zdejmujemy miskę z pary. Czekoladę lekko studzimy mieszając.
·         Białka ubijamy na sztywno dodając szczyptę soli. Do ubitej piany  dodajemy po łyżce cukru, nadal ubijając.
·         Dużą łyżkę ubitej piany dodajemy do przestudzonej czekolady, wymieszać, „rozluźniając” czekoladę. Dodajemy resztę białek i delikatnie łączymy, mieszając od spodu, tak aby masa była napowietrzona i nie straciła na puszystości.
·         Masę rozlewamy do schłodzonych foremek (nie należy wysypywać ich już mąką!), wyrównujemy. Jeżeli podczas nakładania masy, brzegi foremki się zabrudzą należy je dokładnie oczyścić, aby suflety mogły urosnąć bez problemu.
·         Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do temperatury 180 °C przez 8-9 minut, jeżeli chcemy, by środek sufletu był płynny, lub przez 11-12 minut, jeżeli ma być bardziej upieczony.
·         Serwujemy  natychmiast, posypane cukrem pudrem albo kakao.


      Bon Appetit!