Był niepokój, że nie wyjdzie... jednak trzymając się dokładnie przepisu na pewno wyjdzie ^^
Puszysty delikatny, krócej trzymany- płynny w środku. Prawdziwa moc czekolady :)
Puszysty delikatny, krócej trzymany- płynny w środku. Prawdziwa moc czekolady :)
· Składniki na 4 suflety:
- 140 g gorzkiej czekolady (min 50% zawartości kakao)
- 30 g bardzo miękkiego masła i trochę chłodnego do wysmarowania foremek
- 4 białka o wspólnej wadze 140 g*
- 40 g cukru
- szczypta soli
- dla odważnych 4 szczypty chili
·
*to ważne! jajka maja różną wielkość i suflet może się nie udać, jeżeli
będzie zbyt mało lub dużo białka!!!
·
sposób wykonania
· Foremki do
sufletów smarujemy masłem i wstawiamy do lodówki.
· Czekoladę kroimy w kostkę, umieszczamy w misce i topimy w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodajemy masło i ewentualnie
chili, dobrze wymieszać, a następnie zdejmujemy miskę z pary. Czekoladę lekko studzimy mieszając.
· Białka ubijamy
na sztywno dodając szczyptę soli. Do ubitej piany dodajemy po łyżce cukru,
nadal ubijając.
· Dużą łyżkę
ubitej piany dodajemy do przestudzonej czekolady, wymieszać, „rozluźniając” czekoladę. Dodajemy resztę białek i delikatnie łączymy, mieszając od spodu, tak aby masa była
napowietrzona i nie straciła na puszystości.
· Masę rozlewamy
do schłodzonych foremek (nie należy wysypywać ich już mąką!), wyrównujemy. Jeżeli
podczas nakładania masy, brzegi foremki się zabrudzą należy je dokładnie
oczyścić, aby suflety mogły urosnąć bez problemu.
· Pieczemy w
piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do temperatury 180 °C przez 8-9 minut,
jeżeli chcemy, by środek sufletu był płynny, lub przez 11-12 minut, jeżeli ma
być bardziej upieczony.
· Serwujemy
natychmiast, posypane cukrem pudrem albo kakao.
Bon Appetit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz