poniedziałek, 4 maja 2015

Burrito

Ostatnio skupiam się bardziej na tworzeniu tortów, lecz nie może zabraknąć przepisów również na blogu ;) Dlatego dzisiaj zamieszczam przepis na burrito. Jest to danie meksykańskie i jak przystało na tę kuchnię powinno być pikantne :). Ostrość złagodziłam podając danie z dipem z awokado.

Na początek przygotowujemy tortille z mąki razowej
Składniki (na 10 tortilli):
  • 2 szklanki mąki pszennej razowej,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (zwykłej, białej),
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 55g  masła, masła roślinnego, margaryny lub smalcu (schłodzonych),
  • 3/4 szklanki bardzo gorącej (zagotowanej) wody .
(szklanka=250ml)


Do miski wsypujemy obydwie mąki, mieszamy z solą. Dodajemy pokrojone na kawałeczki masło (masło roślinne, margarynę lub smalec) i rozcieramy je palcami razem z mąką. Robimy wgłębienie i wlewamy w nie gorącą wodę. Mieszamy widelcem aż mąka wchłonie całą wodę. Gdy ciasto nieco przestygnie wyrabiamy je ręką (około 1 - 2 minuty). Z ciasta formułujemy kulę i dzielimy ją na 10 części, lepimy z nich kulki, przykrywamy wilgotną ściereczką kuchenną i odstawiamy na minimum godzinę (ciasto można trzymać dłużej, w lodówce, np. zawinięte w folię aluminiową).

Kulki z ciasta rozwałkowujemy jak najcieniej na placki o średnicy około 20 cm. Dobrze rozgrzewamy patelnię, zmniejszamy ogień do średnio dużego i smażymy placki (bez dodatkowego tłuszczu) przez około 30 sekund z każdej strony ( do momentu pojawiania się bąbli-przekładamy na drugą stronę- 30s. i zdejmujemy). 




Tortilli nie można smażyć zbyt długo, bo staną się za bardzo twarde i sztywne. Usmażone tortille trzymamy pod wilgotną ściereczką, można je od razu zwinąć w rulon, aby zachowały kształt. Można przechowywać w lodowce lub zamrażać. Aby ułatwić zwijanie tortilli w rulon, warto je podgrzać np. na parze.
 



Składniki na farsz do burrito:


  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g mielonego mięsa wołowego lub mieszanego, ewentualnie 200 g piersi kurczaka, pokrojonych w kostkę
  • 2 papryki (np. żółta i czerwona)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 puszka obranych pomidorów w sosie pomidorowym
  • 1 puszka (400 g) czarnej fasoli (lub czerwonej)



Przyprawy: 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku, 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne, odrobina kminu rzymskiego,1/3 łyżeczki płatków chilli, 1 i 1/2 łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz


Na dużej patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy mielone mięso lub kurczaka i dokładnie obsmażamy z każdej strony na większym ogniu. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę (bez gniazd nasiennych) i drobno posiekaną czerwoną cebulę. Doprawiamy czerwoną papryką (słodką i wędzoną), pieprzem cayenne i kminem rzymskim. Smażymy mieszając od czasu do czasu przez około 10 minut. Dodajemy pomidory z puszki, rozdrabniamy je i wszystko razem mieszamy. Doprawiamy płatkami chilli, suszonym oregano, solą oraz pieprzem i smażymy przez około 10 minut, aż papryka i mięso będą miękkie, a sos zredukuje się. Na koniec dodajemy odsączoną i przepłukaną fasolkę z puszki. Wymieszać, podgrzać i sprawdzić doprawienie. 

Ciepłe tortille zawijamy z farszem i podgrzewamy w opiekaczu (zgrzewarce), na patelni grillowej lub w piekarniku. Podajemy z dipem z awokado, sosem meksykańskim, sosem czosnkowym lub sosem miodowo-musztardowym.

Składniki na dip z awokado:
  • 1 dojrzałe awokado,
  • garść świeżej kolendry,
  • sok z połowy cytryny,
  • ok. 3 łyżek kwaśnej śmietany,
  • 2 czubate łyżki serka naturalnego ( coś w stylu almette),
  • sól, pieprz.
Awokado obieramy, blendujemy na gładką masę ( jeżeli będzie nie dojrzałe wyjdzie ziarnisty dip). Dodajemy resztę składników i miksujemy. Doprawiamy do smaku.

Bon Appetit!