Ostatnio skupiam się bardziej na tworzeniu tortów, lecz nie może zabraknąć przepisów również na blogu ;) Dlatego dzisiaj zamieszczam przepis na burrito. Jest to danie meksykańskie i jak przystało na tę kuchnię powinno być pikantne :). Ostrość złagodziłam podając danie z dipem z awokado.
Na początek przygotowujemy tortille z mąki razowej
Składniki (na 10 tortilli):
Kulki z ciasta
rozwałkowujemy jak najcieniej na placki o średnicy około 20 cm. Dobrze
rozgrzewamy patelnię, zmniejszamy ogień do średnio dużego i smażymy placki
(bez dodatkowego tłuszczu) przez około 30 sekund z każdej strony ( do momentu pojawiania się bąbli-przekładamy na drugą stronę- 30s. i zdejmujemy).
Tortilli nie można smażyć zbyt długo, bo staną się za bardzo twarde i sztywne. Usmażone tortille trzymamy pod wilgotną ściereczką, można je od razu zwinąć w rulon, aby zachowały kształt. Można przechowywać w lodowce lub zamrażać. Aby ułatwić zwijanie tortilli w rulon, warto je podgrzać np. na parze.
Przyprawy: 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku, 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne, odrobina kminu rzymskiego,1/3 łyżeczki płatków chilli, 1 i 1/2 łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz
Na dużej patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy mielone mięso lub kurczaka i dokładnie obsmażamy z każdej strony na większym ogniu. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę (bez gniazd nasiennych) i drobno posiekaną czerwoną cebulę. Doprawiamy czerwoną papryką (słodką i wędzoną), pieprzem cayenne i kminem rzymskim. Smażymy mieszając od czasu do czasu przez około 10 minut. Dodajemy pomidory z puszki, rozdrabniamy je i wszystko razem mieszamy. Doprawiamy płatkami chilli, suszonym oregano, solą oraz pieprzem i smażymy przez około 10 minut, aż papryka i mięso będą miękkie, a sos zredukuje się. Na koniec dodajemy odsączoną i przepłukaną fasolkę z puszki. Wymieszać, podgrzać i sprawdzić doprawienie.
Ciepłe tortille zawijamy z farszem i podgrzewamy w opiekaczu (zgrzewarce), na patelni grillowej lub w piekarniku. Podajemy z dipem z awokado, sosem meksykańskim, sosem czosnkowym lub sosem miodowo-musztardowym.
Składniki na dip z awokado:
Bon Appetit!
Na początek przygotowujemy tortille z mąki razowej
Składniki (na 10 tortilli):
- 2 szklanki mąki pszennej razowej,
- 1/2 szklanki mąki pszennej (zwykłej, białej),
- 1/2 łyżeczki soli,
- 55g masła, masła roślinnego, margaryny lub smalcu (schłodzonych),
- 3/4 szklanki bardzo gorącej (zagotowanej) wody .
Do miski wsypujemy obydwie mąki, mieszamy z solą. Dodajemy pokrojone na kawałeczki masło (masło roślinne,
margarynę lub smalec) i rozcieramy je palcami razem z mąką. Robimy
wgłębienie i wlewamy w nie gorącą wodę. Mieszamy widelcem aż mąka wchłonie
całą wodę. Gdy ciasto nieco przestygnie wyrabiamy je ręką (około 1 - 2
minuty). Z ciasta formułujemy kulę i dzielimy ją na 10 części, lepimy z nich
kulki, przykrywamy wilgotną ściereczką kuchenną i odstawiamy na minimum godzinę
(ciasto można trzymać dłużej, w lodówce, np. zawinięte w folię
aluminiową).
Tortilli nie można smażyć zbyt długo, bo staną się za bardzo twarde i sztywne. Usmażone tortille trzymamy pod wilgotną ściereczką, można je od razu zwinąć w rulon, aby zachowały kształt. Można przechowywać w lodowce lub zamrażać. Aby ułatwić zwijanie tortilli w rulon, warto je podgrzać np. na parze.
Składniki na farsz do burrito:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g mielonego mięsa wołowego lub mieszanego, ewentualnie 200 g piersi kurczaka, pokrojonych w kostkę
- 2 papryki (np. żółta i czerwona)
- 1 czerwona cebula
- 1 puszka obranych pomidorów w sosie pomidorowym
- 1 puszka (400 g) czarnej fasoli (lub czerwonej)
Przyprawy: 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku, 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne, odrobina kminu rzymskiego,1/3 łyżeczki płatków chilli, 1 i 1/2 łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz
Na dużej patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy mielone mięso lub kurczaka i dokładnie obsmażamy z każdej strony na większym ogniu. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę (bez gniazd nasiennych) i drobno posiekaną czerwoną cebulę. Doprawiamy czerwoną papryką (słodką i wędzoną), pieprzem cayenne i kminem rzymskim. Smażymy mieszając od czasu do czasu przez około 10 minut. Dodajemy pomidory z puszki, rozdrabniamy je i wszystko razem mieszamy. Doprawiamy płatkami chilli, suszonym oregano, solą oraz pieprzem i smażymy przez około 10 minut, aż papryka i mięso będą miękkie, a sos zredukuje się. Na koniec dodajemy odsączoną i przepłukaną fasolkę z puszki. Wymieszać, podgrzać i sprawdzić doprawienie.
Ciepłe tortille zawijamy z farszem i podgrzewamy w opiekaczu (zgrzewarce), na patelni grillowej lub w piekarniku. Podajemy z dipem z awokado, sosem meksykańskim, sosem czosnkowym lub sosem miodowo-musztardowym.
Składniki na dip z awokado:
- 1 dojrzałe awokado,
- garść świeżej kolendry,
- sok z połowy cytryny,
- ok. 3 łyżek kwaśnej śmietany,
- 2 czubate łyżki serka naturalnego ( coś w stylu almette),
- sól, pieprz.
Bon Appetit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz