Gdy zrobiłam je po raz pierwszy nie wiedziałam na co się piszę... Teraz mam na nie co tygodniowe zamówienie :P Ciasto szybko się zagniata, jedyne co jest pracochłonne to zawijanie pasków na foremki do rurek ale warto poświęcić trochę czasu :) Przepis ze strony /mojewypieki.pl/.
Składniki:
Ciasto:
- 500g mąki pszennej,
- 250g kwaśnej śmietany,
- 250g masła,
- cukier do obtoczenia.
- 600ml śmietanki,
- cukier puder do smaku.
Mąkę przesiewamy do miski dodajemy śmietanę oraz masło (w temperaturze pokojowej). Szybko zagniatamy. Rozpłaszczamy i zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce min. 30 minut.
Następnie partiami (ja dzielę ciasto na 3 części ) i rozwałkowujemy ( grubość ok.1 mm). dzielimy na równe paski o szerokości ok. 1,5 cm.
Foremki do rurek natłuszczamy masłem. Każdy pasek nawijamy na foremkę nakładając na poprzednią część. Obtaczamy z jednej strony w cukrze. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 15 min w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni.
Śmietankę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier puder do smaku. Przekładamy do rękawa cukierniczego i nadziewamy gotowe ostudzone rurki.
Gotowe najlepiej przechowywać w lodówce aby uniknąć rozpuszczenia się bitej śmietany.
Bon Appetit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz