środa, 18 czerwca 2014

Ptysie z bitą śmietaną


Ptysie robiłam po raz pierwszy z niezawodnych przepisów pani Doroty /mojewypieki.pl/. Mogą być podawane z kremem karpatkowym lub po prostu z bitą śmietaną, myślę że w tym ich cały urok.
Wykonane są z ciasta parzonego.

  

Składniki:
  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • 125 g masła lub magaryny do pieczenia
  •  1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • śmietana kremówka (30% lub 36%)
    W rondelku z grubym dnem zagotowujemy wodę z masłem lub margaryną. Na gotującą się wodę wsypujemy mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Zostawiamy do ostygnięcia.
    Ostudzone ciasto miksujemy z jajkami, do gładkości. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki.
    Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia  wyciskać okrągłe porcje ciasta, w sporych odstępach (ciasto mocno rośnie).

    Śmietane ubijamy na sztywno można dodać cukier waniliowy aby podkreślić smak. Nakładamy na połówki ptysiów i przykrywamy czapeczką :)


Podane z kawą montową-przepis tutaj
Bon Appetit !